14 Eylül 2017 Perşembe

Türkiye’nin Tarihi Bir Cennet Olduğuna 18 Kanıt

Dört bir köşesi tarihi cennet olan öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, bazı yerleri görünce insanın tüyleri gerçekten diken diken oluyor. Bunun için 18 farklı kanıtı size derledik. İnceleyince sizin de tüyleriniz diken diken olacak!
didim
Eski adıyla Didima’daki Apollon Tapınağı önemini gösterircesine devasa bir tapınak ve o kadar büyük ki, zamanında üstü açık olarak tasarlanmış.
troy
Truva Atı, dünyadaki en ünlü arkeolojik kentlerden birisi. Helenistik dönemde İlion olarak adı geçen efsanevi yerleşim; Çanakkale Biga yarımadası Hisarlık mevkinde, 1870’lerde Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından keşfedildi.
ani
Ani Harabeleri, MÖ 350-300 yılından itibaren yerleşim yeri olarak kullanılıyor. 24 farklı uygarlık burada hüküm sürüyor. Ani, Hristiyan Ermeni inanışınca kutsal sayılıyor. Şehirde, Selçuklu eserleri ile kiliseler yan yana hatta iç içe duruyor. Adını İran, Eti ve Roma tanrılarından aldığı söyleniyor.
zeugma
Zeugma Mozaik Müzesi, 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyor. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşuyor ayrıca dünyaca ünlü “Çingene Kız” mozaiği bu müzede sergileniyor.
magra
Tokat ilimizin Pazar ilçesinde dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası henüz keşfedilmemiş ve ziyarete açılmayan bölümleri olsa da,  680 metre uzunluğunda 8 salona sahip. Yaşının 3,4 milyon yıl olduğu tahmin edilen mağara içerisinde bulunan oksijen miktarının dışarıya göre dört kat fazla olması nefes almayı kolaylaştırdığı için astım hastalığına da iyi geliyor.
kapi
Hadrianus Kapısı, diğer adıyla Üç Kapılar, Antalya Kaleiçi’nde kenti çevreleyen sur üzerindeki anıtsal kapılardan biri. MS 130 yılında Roma imparatoru Hadrianus’un Antalya’yı ziyareti sırasında, ona hitaben yapılıyor.
kizkalesi
Mersin’in Erdemli ilçesine 23 km mesafede bulunan Kızkalesi’nin tarihi ismi Korykos. Kızkalesi tarih içinde; Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar, (Kıbrıs Krallığı), Karamanlılar ve Osmanlıların hâkimiyetinde kalmış önemli bir yerleşim bölgesi.
cumalikizik
Cumalıkızık, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle. Bu mahalle, bildiğimiz mahallelerden çok farklı olarak; 2014 yılında UNESCO Dünya Mirasları arasına girmiş bir mahalle. Evler 700 yıllık Osmanlı mimari örneklerini hâlâ canlı vaziyette bizlere sunuyor.
myra
Noel Baba olarak hepimizin tanıdığı Aziz Nikolas ülkemizin Akdeniz kıyılarında önemli bir Lykia kenti olan Patara’da doğdu ve Myra’da yaşayıp gömüldü. Noel Baba Kilisesi, Myra Antik Kenti’nde, antik kent ise Demre’de bulunuyor.
ishak
İshak Paşa Sarayı’nın en önemli özelliği dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen saray olması. O günün imkânları düşünüldüğünde sarayın ne kadar büyük emek ve işçilikle yapıldığı görülüyor.
mardin
Mardin; mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğu’nun şiirsel kentlerinden biri. Kültür yolculuğu yapmak için Mardin’i yaşamak; sokaklarında gezmek gerekiyor.
midas
Midas Anıtı (Yazılıkaya), öyle görkemli ki bakarken şaşkınlığınızı gizlemeniz imkânsız.  Anıt, 17 metre yüksekliğinde. MÖ. 600’lerde yapılan anıt bölgeye Midas Şehri ismini de veriyor.
uzunkopru - Kopya
Eski adıyla Ergene; şimdiki adıyla Edirne’deki Uzunköprü; 1392 metre uzunluğuyla, 6.80 metre genişliğiyle ve sahip olduğu 174 kemeriyle birlikte; Edirnemizin en güzel yerlerinden birinde konumlanıyor.
efes
Efes Antik Kenti’nde iki ya da üç katlı; duvarları ve yerleri mozaiklerle kaplı; dört köşe üstü açık bir avluyu çevreleyen odaları gezerken, antik dönem insanlarının ne kadar zevk sahibi olduklarını ve yaşamın tadını çıkarmak için elinden geleni ardına koymadıklarını görebilirsiniz.
tursab-gobeklitepe
Harran Ovası’nın göbeği Göbeklitepe, tüm dünyada bilinen en eski tapınak.
sümela
Sümela Manastırı’nda  Trabzon Maçka’da kuş uçmaz kervan geçmez bir dağın dik yamacını tırmanırken yüzyıllar boyu Tanrı’ya hizmet etmek üzere yüzlerce, binlerce keşişin ömür boyu meydan okudukları çetin doğayı soluyabilirsiniz.
safranbolu
Safranbolu’yu ülkemizde ve dünyada ön plana çıkartan en önemli unsur tabii ki geleneksel Türk mimarisi tarzındaki evleri!
catalhoyuk
Çatalhöyük Neolitik Kenti; insanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte; tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder