22 Mart 2017 Çarşamba

ABD'ye Uçuşlarda Elektronik Cihaz Yasağı


Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD’ye doğrudan sefer yapacak uçaklarda yolcular, bugünden itibaren yolcu kabinine cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokamayacak. Türk Hava Yolları, uygulamanın bugün tebliğ edilmesiyle birlikte yürürlüğe girdiğini bildirerek ABD’ye uçacak yolcularını uyardı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, aralarında İstanbul'un da olduğu 10 havalimanından ABD'ye gelen uçuşlarda cep telefonundan büyük elektronik cihazların yolcu kabinine alınmasını yasaklama kararı aldı. Kaynağı açıklanmayan bir terör saldırısı riski üzerine alınan karar, dizüstü bilgisayar, tablet ve fotoğraf makinelerini de kapsıyor. Tıbbi cihazlar ise yasağa dahil değil.


İstanbul'un da listede olduğu THY tarafından doğrulandı. THY, uygulamanın bugün tebliğ edilmesiyle birlikte yürürlüğe girdiğini bildirerek ABD’ye uçacak yolcularını uyardı. Bilgilendirmede şöyle denildi:

“İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışlı ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların uçak altı kargo bölümünde taşınması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir”

Yasak şu havayollarından direkt uçuşla ABD'ye giden yolcuları kapsıyor: Kahire, Amman, Kuveyt, Kazablanka, Doha, Riyad, Cidde, Abu Dabi, Dubai ve İstanbul.


Haftalar önce alınan bir istihbarata yönelik olduğu belirtilen ve salı günü açıklanması planlanan yasağın süre kısıtlaması bulunmuyor. Yasaktan, ABD içinde hizmet veren hiçbir havayolu şirketi etkilenmezken, istihbaratın Arap Yarımadası'ndaki El Kaide kaynaklı bir terör saldırısına işaret ettiği vurgulandı.


Suudi Havayolları ve Ürdün Havayolları dahil bazı şirketler şimdiden yolcularını yasak hakkında haberdar etti. Şirketin sosyal medya paylaşımında, DVD oynatıcı cihazlar ve elektronik oyunların da yasak kapsamında olduğu ifade edildi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Etihad Havayolları ise henüz kendilerine bir bilgilendirme yapılmadığını açıkladı


ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü David Lapan, "potansiyel güvenlik önlemleri" hakkında yorum yapmayacağını ve zamanı geldiğinde bakanlığın açıklama yapacağını ifade etti. 

İç Güvenlik Bakanı John Kelly'nin konuya ilişkin ABD Temsilciler Meclisi'nden bazı vekilleri arayarak bilgilendirme yaptığı biliniyor.

Temmuz 2014'te ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ülkeye gelen uçuşlara yönelik katı kurallar koymuş, cep telefonlarının uçuş öncesi kontrolüne başlamıştı

Kaynak: AP, Reuters, DHA, AFP, The Guardian

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder