20 Ekim 2016 Perşembe

VİZE BAŞVURUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR


Pek çok kişi vize mülakatlarında heyecanlanır ve strese girer. Aslında duyulan ilk vize heyecanı aklınızda dolaşan, bir takım cevabını bilmediğiniz Vize memuru acaba hakkımda ne düşünür? ya red alırsam ne olacak gibi sorulardan kaynaklanır. Şayet aklımızda dolaşan bu soruların yanatlarını biliyorsanız vize görüşmelerinde kendi kendinize strese girip heyecanlanmazsınız. Vize görüşmeleri esnasında ki heyecanınızı yatıştırmak için bilmeniz ve dikkat etmeniçz gereken bir takım küçük detayları bildiğiniz sürece içiniz rahat bir şekilde vize mülakatını tamalarsınız. 

Vize başvrusunu yapmadan önce, vize alabilmenin mantığını iyi kavramak gerekir. Temelde her başvuru birbirinden bağımsızdır. Dolayısıyla daha önce red almış olsanız bile her başvurunuzda vize alma şansınız vardır. 

Vize alabilir miyim veya nasıl vize alınır sorularına verilebilecek net bir cevap olmadığı gibi kesin vize almanızı sağlayacak özel bir formül de yoktur. Ancak, vize mülakatlarında söylenmesi ve söylenmemesi gerekenler, vize görüşmesi için kıyafet seçimi, sorulan sorulara ne şekilde cevap verilmesi gertiği, vizenin mantığı, vize dosyasının tutarlı, ikna edici ve mantıklı olması, vize alabilmenizi kolaylaştıracak, bilmeniz gereken ince detaylardır. 

Aşağıda yazılı olan, vize mülakatlarında dikkat edilmesi gereken noktalar herhangi bir yazılı kaynak ya da kurala bağlı olmadığı gibi bilinmesinde ve uygulanmasında size artı puan kazandıracaktır. 

Hangi ülkenin konsolosluğuna vize başvurusunda bulunursanız bulunun, bütün vize memurları (ülke veya vize türü farketmez), vize talebinde bulunan kişinin potansiyel bir göçmen adayı olduğunu düşünür. Memur, hayatında ilk kez gördüğü ve hiç tanımadığı bu kişi hakkında kısa bir süre içinde bilgi edinmek zorundadır. Bu nedenle vize başvurusu yapan kişi ile kısa bir mülakat yapar, kişinin niyetini anlamaya çalışır ve kişi hakkında olumlu veya olumsuz bir karara varır. 


Bildiğiniz gibi daha önce karşılaşmadığınız bir insanla ilk kez karşılaştırğınızda en önemli şey ilk intibadır. İnsanlar tanışmaların ilk birkaç dikakasında içgüdüsel bir şekilde karşısında ki insanın analizini yaparlar. Bu yüzden kıyafetimizi ve makyajınızı dikkatli bir şekilde seçmeniz son derece önemlidir. 

Vize görüşmesine giderken, temiz ve bakımlı bir kıyafet tercih edilmelidir. Kıyafetlerin çok resmi olmasına gerek yoktur, ancak çok aşırı rahat kıyafetlerin giyilmesi de uygun değildir. Bayanların aşırı makyaj yapmamaları, temiz ve bakımlı bir kıyafet tercih etmesi yeterlidir. 

Konsoloslukta yapacağınız görüşmede güleryüzlü olmalı, çok ciddi, mesafeli olmaktan ve çok gayri ciddi, laubali olmaktan kaçınmalısınız. 

Vize mülakatı esnasında kullandığınız beden diline dikkat edin. Çok heyecanlı, korkak, ürkek bir görüntü sizin yalan söylediğiniz izlemini yaratabilir. Bu yüzden rahat bir şekilde durup, sakinleşmeye çalışın. sorulara heyecana kapılmadan cevap verin. Size sorulan sorulara kısa ve net cevaplar verin. Gereksiz detaylara girmek, size sorulmayan şeyleri ek olarak anlatmaya çalışmak, genellikle olumsuz sonuçlar doğuracaktır. 

Girdiğiniz mülakat İngilizce ise şunu unutmayın. Vize memuru sizden mükemmel İngilizce konuşmanızı beklemeyecektir. Bu yüzden hızlı, akıcı, mükemmel İngilizce konuşamıyorum diye üzülmenize, panik yapmanıza gerek yok. Size sorulanları anlayabiliyor ve kısa da olsa cevap verebiliyor olmanız sizde aranacak olan temel özelliktir.

Vize görüşmesinde ki en önemli şeylerden birisi de kendi içinde tutarlı, başvuru dosyanızda ki tüm evraklarla ve vize görüşmesinde sorulabilecek sorulara verdiğiniz cevaplarla çelişmeyen bir hikayenizin olması. Vize görüşmesine giderken hikayenizden emin, evraklarınıza son derece hakim, sorulabilecek olan sorulara hazırlıklı olmalı. Vize görüşmesinde sorulara tereddütsüz, beklemeden, kekelemeden cevap vermelisiniz. Vize görevlisine verdiğiniz hiçbir cevap evraklarınızla ve önceki cevaplarınızla çelişmemeli.

Görüşmeniz sırasında olumsuz herhangi bir şey olur ve negatif bir ortam oluşursa, kesinlikle demoralize olup, modunuzu değiştirip, kendinizi bırakıp ya da sinirlenip, gurur yapıp mükakatını gidişini bozmamalısınız. Negatif ortamın oluşmasına sebep olan konu ile ilgili argumanlarınızı sıralayıp, kendinizi en iyi şekilde ifade etmeden ve görevlinin sizi anladığından emin olmadan kesinlikle pes etmemeli, iyi niyetle ve samimiyetle kendinizi ifade etmelisiniz. 

Vize evraklarınızı çok güzel bir dosyada vs. bulundurmanızın hiçbir faydasını görmezsiniz. Vize memuru bu evrakların hepsini dosyadan çıkartıp kendisine öyle vermenizi isteyecektir. bu nedenle evraklarınızı derli toplu ber şekilde grup olarak vermeniz gerekecektir. Bu amaçla yanınızda bir adet poşet dosya bulundurmanız iyi olacaktır.

Bazı durumlarda, özellikle evrak eksikliğinde, geçici red alabilirsiniz. Bu konuda vize memuru ile tartışmaya girmenize gerek yoktur.

2 çeşit vize reddi vardır.

a) Direkt Red (Kesin Red): Vize memuru size evraklarınız ve beyanlarınızdan tatmin olmamış ve size vize vermeyi reddetmiştir. Bu durumda yapılacak fazla birşey yoktur. Şartlar ve evraklarda değişiklik olabiliyorsa, tekrar başvuru yapılabilir, ancak kısa vadede genellikle pek bir faydası olmaz.

b) Teknik Red (Geçici Red) Evrak eksikliği nedeni ile, eksik olan evrak gelinceye kadar vize verilmemesidir. Bu aslımda vize verildiği anlamına gelir. Sadece başvuran kişinin pasaportuna, eksik olan belge konsolosluğa ulaşıncaya kadar vize basılmaz. Birçok kişi bu durumla karşılaşabilir. Özellikle geç başvuran öğrenciler, iş sözleşmelerinin yetişmemesi nedeniyle zaman zaman bu şekilde başvuru yapmak zorunda kalmaktadırlar. Hiçbir mahsuru yoktur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder