14 Kasım 2016 Pazartesi

İTALYA'DA TÜRKSÜZ TÜRK KÖYÜ


Belçika’da Faymonville köylüleri bir tane bile Türk nüfusu dahi yokken her yıl Türklükkarnavalı düzenliyor.
Türk nüfusun olmadığı Faymonville’e, ‘Türksüz Türk Köyü' deniliyor ve köyde her yıl gelenekselleşen bir karnaval yapılıyor.
Belçika’nın“Türksüz Türk köyü” Faymonville’de düzenlenen geleneksel karnaval karlı havaya rağmen coşkulu geçti.
Karnavalda Türk bayraklı süvarilerin öncülüğünde, mehter marşı çalarak yürüyen Faymonville köylüleri büyük alkış alırken, her yıl farklı ülkeleri temsil eden komşu köyler ilginç kıyafetleri ve danslarıyla dikkati çekti.

Faymonville’in bağlı olduğu Waimes Belediyesi Başkanı Daniel Stoffels’in davetlisi olarak karnavala katılan Türkiye’nin BrükselBüyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ve Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy onuruna bir yemek verip, kendilerine hediye sundu. Büyükelçi Olcay’da Başkan  Stoffels’e bir hediye takdim etti.
Renkli Karnavalda Türk bayraklı süvarilerin öncülüğünde, mehter marşı çalarak yürüyen Faymonville köylüleri büyük alkış alırken, her yıl farklı ülkeleri temsil eden komşu köyler ilginç kıyafetleri ve danslarıyla dikkati çekti.
Faymonville’in bağlı olduğu Waimes Belediyesi Başkanı  Daniel Stoffels’in davetlisi olarak karnavala katılan Türkiye’nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay ve Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, eğlenen gençlerin konfeti yağmurundan nasiplerini aldı.
Büyükelçi Olcay, “Son 4 yıldır basından takip ettiğim bu karnavala katılmaktan büyük mutluluk duydum. Gerçekten çok görkemli ve eğlenceli bir şölen oldu. Ülkemizin Faymonville gibi bin nüfuslu bir köyde tanıtılması gurur verici ve bizim Belçika’yla dostluğumuza ve halklarımız arasındaki kaynaşmaya büyük katkı sağlayacaktır. İnşallah gelecek yıllarda da burada olmayı umuyorum” dedi.

Belçika’nın Almanya sınırına yakın Arden Dağları bölgesindeki Faymonville köyünün meydanında, Belçika ve Valonya otonom bölgesi bayraklarının yanında Türk bayrağı da dalgalanıyor.
Köyün merkezinde, bugün kütüphane olarak kullanılan binanın girişinde, mermer üzerine oyulmuş ay yıldız, binanın içindeyse camlara işlenmiş Türk bayrağı motifleri dikkati çekiyor.
Faymonville’deki tek otel “Eski Sultan” (Le Vieux Sultan) adını taşıyor. Köyün futbol takımı RFC Turkania (Genç Türkler Birliği) amatör liginde Türk bayraklı logosuyla mücadele ediyor.
Bugün hayatta olan yaşlı köylüler, “Türk diye adlandırılmanın yararını İkinci Dünya Savaşında gördük” diyorlar ve Belçika´yı işgal eden Nazi ordularının, her yeri yağmalarken, Türk bayrağını ve ayyıldızlı amblemleri gördükleri bu köye hiç zarar vermediğini anlatıyorlar.
Belçika Türk dernekler Birliği başkanı Rifat Can, Karnaval sonrası bütün katılımcılara otobüs´de bu soğuk kış havasında zaman ayırıp Faymonville, Türk köyüne ilgi gösterdiklerinden dolayı çok teşekkür etti.
Grup adına Recep Tuncer Sarı bey bu geziyi organize eden Belçika Türk dernekler birliğine teşekkür ederek çok memnun kaldıklarını dile getirdi.
Faymonville sakinleri bu bölgede daha çok Türkler diye tanınır.
Bu tanımlamaya ilk sebep olarak Faymonville´lilerin 716 yılında Ambleve savaşı sırasında Hristiyanlara karşı Müslümanların yanında yer aldıkları belirtiliyor.
Faymonville hakkında ikinci açıklama ise 16. ve 17. yüzyıllarda Türklerin batıya yönelik savaşları süresince klisenin çağrılarına gerektiği gibi uymayan, asker ve vergi verme konusunda sürekli zorluk çıkaran Faymonville sakinleri bu nedenle Müslümanların çıkarlarına hizmet ettikleri suçlamasıyla kendilerine Türk adı takılır.
Faymonville´liler bu suçlamayı umursamazlar ve bunu kendi hayatlarının bir parçası haline getirerek yerel , folklorik bir düzenle her yıl bir karnaval düzenleyerek kutlarlar.
Faymonvillesakinleri Türk adını bir çok farklı konuda kalıcı hale getirmişler. Türk bayrağını simgeleyen figürler, Türk bandosu, Turkania Futbol Klübü, Birleşmiş Türk Gençlik Derneği, Yaşlı Sultan Lokantası ve Oteli, eski belediye binasında mevcut Türk unsuru işlenmiş bayrak, flama ve figürleri görmek mümkün.

Avrupa´nın değişik bölgelerinde bu tür Türk köylerine rastlamak mümkün. Bunun değişik şekilde açıklamaları var. Tarih süreci içersinde savaşlar veya iktidar mücadelesini kaybeden güçler genellikle sığınacak bölgeler ararlar. Faymonville Türk köyünün böyle bir hikayesi olabilir. Bunun dışında bir savaş sonrası ortaya çıkan ve hikayesi tam olarak tespit edilemeyen bir durum da olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder