1 Kasım 2016 Salı

UÇAK KORKUSU NASIL AŞILABİLİR


Uçak korkusu, asansör korkusu gibi korkular bize göre yanlış bilinmektedir. Bu korkuların çoğunun altında yatan korku, agorafobik bozukluktur. Kapalı alan korkusu olarakta yanlış tanımlanan bu hastalık, esasında, yardım alamayacağı ve kaygı (anksiyete) yaşadığında o ortamdan kaçmayacağı ya da orada sıkışıp kalacağı korkusudur.

Bir şey olursa bu ortamlar yardım alamayacağı yerler olduğu için kişiler bu ortamlara girmezler. Bu kişiler; bir yerde sıkışacağı, sıkıntısının zamanla artacağı, önünde ve arkasında arabaların birikeceği, trafiğin ilerlemeyeceği ve sıkışıp kalacağı korkusu yaşamaktadır. Yani kişi, trafikte ya da uçakta sıkışıp kalanın kaygısını arttıracağından ya da kaygısı artarsa kaçacak yerinin olmamasından korkmaktadır. Yani kaygısının artarak 'kişinin kontrolünü kayedeceğinden, panik atağının artacağından, kaçamayacağından' korkmaktadır. Eğer köpek korkusu gibi bu kişiler sadece uçak gördüğünde, asansör gördüğünde korksaydı, bu nesnelerin kendisinden korkmuş olsalardı, bize göre o zaman bu korkuların adlası 'asansör korkusu' ya da 'uçak korkusu' olurdu. Korkuların ya da sıkıntıların altında ki nedeni anlamazsak tedavimizin seyri de değişir.

Yani bu kişilerin kaygılarına neden olan beyinlerinde ki yorumları değiştirmemiz gerekir. Bu nedenle iyi bir araştırma yaparak alttaki nedenleri tek tek analayarak tedaviye başlamalıyız. O zaman hedefe daha kısa zamanda ulaşırız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder